Till sidans innehåll
Languages
  • Till vänster: en tjej som ler. Till höger: fyra killar som hoppar
  • Tre personer sitter vid samma bord och tittar på varsin datorskärm
  • Två tjejer sitter mitt emot varandra. En ler.

Information om olika yrkesutbildningar

Kommunal vuxenutbildning – Komvux

Vid den kommunala vuxenutbildningen kan vuxna läsa kurser från grundskolan till gymnasiet. Utbildningen finns för den som vill läsa in grundläggande nivå (grundskola), gymnasial nivå, utbildning i svenska för invandrare och särskild utbildning för vuxna.

För alla kommunala vuxenutbildningar måste du själv planera dina studier. Det finns oftast möjlighet att välja om du vill läsa på dagtid, kvällstid eller på distans. Det är gratis att utbilda sig, men du får själv betala för böcker och studiematerial. Kommunal vuxenutbildning har kontinuerlig antagning under året.

Du kan ha möjlighet att söka ekonomiskt studiestöd hos Centrala Studiestödsnämnden.

Klicka vidare för att läsa mer om den kommunala vuxenutbildningen i den kommunen som du bor.

Folkhögskola

På en folkhögskola kan du läsa behörighetsgivande kurser, profilkurser och yrkesutbildningar. På många folkhögskolor kan du också bo på skolan medan du studerar. Här hittar du länkar och kort information om folkhögskolorna i Östergötland.

Valla Folkhögskola

Valla folkhögskola i Linköping erbjuder sex inriktningar på allmän kurs: filosofi och samhälle, film, hälsa och natur, ledarskap och kommunikation, människans kultur och app-utveckling. På särskild kurs kan du läsa fritidsledare, kreativ producent, pedagogisk drama och teater, scenografi och rumslig gestaltning eller Valla game education.
Valla folkhögskola

Marieborgs Folkhögskola

Marieborgs folkhögskola i Norrköping har längre kurser inom internationalisering, kultur och miljö. Men erbjuder även andra kurser av allmänna och särskilda kurser med praktisk estetisk inriktning.
Marieborgs folkhögskola

Lunnevads Folkhögskola

Lunnevads folkhögskola i Vikingstad. Skolan har en estetisk profil med tre inriktningar; konst, dans och musik. Men har också allmänna kurser.
Lunnevads folkhögskola

Liljeholmens Folkhögskola

Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Skolan erbjuder estetiska utbildningar i musik och konst, allmän kurs för gymnasiebehörighet och kurser kopplat till tro.
Liljeholmens folkhögskola

Vadstena Folkhögskola

Vadstena folkhögskola anordnar bland annat allmän kurs, textillinje, hantverkslinje, assistentlinje, kriminalvårdarlinje, kyrkans grundkurs, guide och kurser för daglediga.
Vadstena folkhögskola

Bona Folkhögskola

På Bona folkhögskola i Motala kan du läsa allmänna kurser, grund- och fortsättningskurs i medicinsk yoga och körskola för kvinnor. Bona erbjuder också distanskurser, bland annat baskurs i moderatorskap, digitala spel och community management.
Bona folkhögskola

Sommenbygdens Folkhögskola

Sommenbygdens folkhögskola i Tranås passar för dig som vill skaffa grundläggande behörighet för högre studier. Men också dig som redan har en utbildning som vill vidareutbilda dig eller byta bana i livet. Sommenbygdens folkhögskola har ett brett utbud kurser – här finns långa och korta kurser i en rad ämnen samt distanskurser.
Sommenbygdens folkhögskola

Folkhogskola.nu

Mer information om utbildningar, behörigheter och hur du ansöker hittar du på folkhögskolans hemsida.

 
 

Yrkeshögskola (Yh-utbildning)

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform som leder fram till en tydlig yrkesroll. Utbildningen, som oftast är mellan ett och tre år, är ett alternativ till längre utbildningar på universitet och högskola.

Yrkeshögskolans utbildningar har nära kontakt med arbetslivet för att de studerande snabbt ska få jobb efter avslutad utbildning.

Utbudet av Yh-utbildningar är stort i Östergötland. Klicka här för att hitta samlad information om Östergötlands Yh-utbildningar.

 

 

Universitet och högskola

Linköpings universitet har 120 utbildningsprogram och mer än 550 kurser. Du kan studera vid något av universitetets campus, men det finns också utbildningar på distans och via lokala lärcentra. För att bli antagen krävs att du har grundläggande behörighet från gymnasiet och ofta även särskild behörighet.

Har du frågor kring behörigheter och ansökan – kontakta studievägledningen vid Linköpings universitet.

Du kan också kontakta en studie- och yrkesvägledare på din kommunala vuxenutbildning.

Mer information om Linköpings universitet.

Här kan du söka efter utbildningar på alla Sveriges universitet och högskolor.

Arbetsmarknadsutbildning

För arbetssökande som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen kan det finnas möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning som förbättrar chanserna att få ett jobb.

Första steget är alltid att göra ett studiebesök på utbildningen och anmäla intresse. Arbetsförmedlingen bedömer och fattar därefter beslut om en arbetsmarknadsutbildning är aktuell. Läs mer om arbetsmarknadsutbildningar och hur du går till väga på Arbetsförmedlingens hemsida.

 

Se filmen om vuxenutbildning

Yrkesvux, yrkeshögskoleutbildning, folkhögskola eller universitet/högskola?
Vad passar dig för att du ska ta steget mot ett nytt yrke?

Transkribering av filmen ”Utbildning för vuxna”

Senast uppdaterad: 4 oktober 2023, 09:46