Till sidans innehåll
Languages
  • Tjej med rödhårig tofs sitter och tittar på en dator
  • Svets mot vägg skapar gnistor
  • Två äldre män sitter och tittar på varsin dator

Så söker du kommunal vuxenutbildning

Hur du söker till kommunal vuxenutbildning skiljer sig från kommun till kommun.

Redan koll och redo att söka?

Hur du söker beror på utbildning och i vilken kommun du bor i. Kontakta en studie- och yrkesvägledare i kommunen där du bor om du har frågor kring val och behörigheter.

 
https://vimeo.com/607251870/bf00a1d68a

Transkribering av filmen ”Ansök till kommunal vuxenutbildning”

 

Så söker du steg för steg!

1. Ansök till kommunal vuxenutbildning

När du hittat den utbildning eller de kurser du vill läsa, ansöker du genom ett ansökningsverktyg på hemsidan för kommunen där du bor. I vissa kommuner ansöker du via vanlig pappersansökan. På hemsidan ser du vad som gäller i just din kommun.

2. Betyg och intyg

För att kommunen ska kunna behandla din ansökan måste du bifoga betyg och intyg. I de kommuner som har webbansökan laddar du upp dem digitalt. Om det inte fungerar kan du mejla eller posta dem till den kommunala vuxenutbildningen i din kommun. För de kommuner som har pappersansökan postar du en utskriven ansökan tillsammans med betyg och personbevis till adressen för kommunal vuxenutbildning där du bor.

3. Ansökningsperioder

Observera att olika kurser och utbildningar har olika ansökningsperioder. Mer information finns på hemsidan för den kommunen som anordnar utbildningen eller kursen.

4. Vad händer efter du ansökt?

Du får besked om du blivit antagen till en utbildning via det kontot du skapade när du ansökte till kommunal vuxenutbildning. Du får själv logga in och hålla koll. Det kan också hända att du får ett antagningsbesked via mejl eller post.

5. Söka i annan kommun

Vill du söka en utbildning eller kurs i en annan kommun än den där du bor, ska du ansöka via den kommunens webb- eller pappersansökan. Sedan skickar du din ansökan till den kommun där du bor, som kommer att behandla den.

Tänk på att det kan vara olika ansökningsdatum för olika kommuner. Sök i god tid så att din hemkommun hinner behandla din ansökan innan sista ansökningsdatum.

 

Senast uppdaterad: 10 oktober 2022, 16:38