Till sidans innehåll
Languages

[Yrkesambassadör Östergötland]

Andra veckan på min praktikperiod frågade jag min arbetsledare om det fanns någon möjlighet för sommarjobb, vilket han tyvärr sa inte fanns. Men jag fick ett sen ändå. 

En vanlig dag på jobbet brukar se ut så att jag kommer till jobbet, startar upp min maskin och sen referenskör den. Sen går jag till en dator och kollar vad jag ska svarva idag, startar upp mitt första jobb och stämplar in på det via orderlappen. Sen skriver jag ut en ritning och börjar svarva. 

[Markus Jonsson – CNC-operatör]

Mina främsta egenskaper som jag har i mitt jobb tycker jag är att jag är lugn, noggrann och tålmodig. 

I och med att alla bitar i regel är ganska dyra, och om det ska bli tre färdiga har jag bara tre i pallen, så jag får inte göra fel på några. Så det är väldigt viktigt att vara lugn. 

I mitt arbete får jag jobba väldigt fritt. Jag får bitarna till min maskin, med ritning. Jag får välja själv hur jag ska gå till väga, det är ingen annan som säger till mig hur jag ska göra. Jag får en detalj som jag ska svarva själv efter ritning. 

Mitt gymnasieval var jag jätteosäker på när jag gick i nian. Jag var jätteosäker på vad jag ville jobba med, men jag ville däremot inte läsa vidare kände jag då. Jag ville läsa något som man blev färdigutbildad av, när jag gick i gymnasiet. Då blev det industriprogrammet. Anledningen till att jag kom fram till det var att jag fick en broschyr på posten som jag läste igenom. Min pappa ville att jag skulle gå och kolla på det, för han tyckte att det lät jättebra. Så jag gick på öppet hus där och tyckte att det såg intressant ut, och då fick det bli det. 

Matte är väldigt bra att kunna som CNC-operatör. Det är inte jätteavancerad matte men det är bra att kunna lite huvudräkning. 

Sakerna jag svarvar kan hamna lite överallt. De kan hamna i lyxbåtar, i gasturbiner och olika produktionsflöden. 

Det viktigaste när man kommer ut på en praktikplats är att man kommer i tid, sköter sig och visar ett intresse. Det viktigaste är inte att man ska kunna allting för det finns ingen som förväntar sig det. 

När jag tog studenten hade jag sån tur, för jag hade praktiserat på mitt nuvarande jobb. Det sista jag gjorde innan jag tog studenten var en nio veckor lång praktikperiod så jag fick jobba direkt efter att jag slutade skolan.

Praktiken är egentligen den viktigaste perioden under gymnasietiden, för då får man chans att få in en fot och visa vad man kan. Jag tror mycket väl att jag jobbar kvar här om fem år, då jag trivs så pass bra. Det är så öppet här, alla känner alla och man får jobba självständigt. 

[Yrkesambassadör – ett samarbete mellan Industrikompetens, Teknikcollege Östergötland, Industridag Östergötland och industriföretagen.]